De eerste nieuwsbrief Mei 2023

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van het yogacentrum Sarasvati.

Dit is het seizoen van de lente, voor een nieuw begin en dus ook nieuwe energie voor het yoga centrum. Ik merk sinds ik met de zorg gestopt ben (prepensioen) dat ik meer energie, tijd en ruimte heb voor de yoga. Dit vertaalt zich in een hele reeks ideeën. Een aantal van deze ideeën zullen moeten wachten tot het volgend seizoen. Een tweetal zullen in juni plaats gaan vinden. Daarover straks meer.

Het seizoen van de lente staat voor nieuw begin, frisse zachte energie, alles mag met aandacht groeien. Belangrijk is dat het in een rustig tempo gaat, alleen dan kan er een stevige worteling ontstaan voor de toekomst. Je ziet de veranderingen in de natuur, en de natuur kun je zien als een prachtig spiegel van onszelf. Wij maken deel uit van de natuur, deze veranderingen vinden ook in ons plaats. Observeer de natuur, neem bewust waar wat zich buiten je afspeelt, maar ook binnen in je. Dit vergt aandacht en geduld. Het maakt dat je leert meebewegen op de seizoensenergie. De energie van de lente maakt dat het leven groeit en vooruitgaat, de lente is een periode waarin nieuwe ideeën makkelijk ontstaan (ontkiemen), het heeft een relatie met ons vermogen tot zelf expressie, het gehoor geven aan je zielsverlangens en om je intuïtie je hierin te laten leiden, een goede periode om te creëren en ideeën uit te werken. Omdat in de energetische lente veel actieve energie (yang energie) aanwezig is, is het juist het gedoseerd laten groeien vaak een uitdaging.

De lente is bij uitstek een tijd waarin we ons zelf vanuit enthousiasme makkelijk voorbij kunnen rennen. Het is dan juist goed om balans te houden en bewust yin energie toe te voegen om projecten succesvol te laten zijn. De periode van de lente is ook een periode van opruimen (voorjaarsschoonmaak), en reinigen en pas als er ruimte gemaakt is, kunnen nieuwe ideeën wortelen en groeien. En dat is precies wat ik wil doen, rustig de nieuwe ideeën de kans geven zich te ontwikkelen zodat ze kunnen groeien en bloeien. Dus nog even geduld …

De houding voor de lente is Tadasana. (berghouding)

Waar wonen de meeste goden, wijzen en profeten? In de bergen! Het grootste gebergte ter wereld wordt om die reden ook wel Devalaya genoemd: ” Verblijfplaats der goden “. In de berghouding word je zelf als een berg, een stevige, stabiele verblijfplaats voor je hoogste wijsheid. Vele goden wonen op bergen zo ook de hindoe god Shiva, hij woont op de berg Kailash in India. Bij de berg Kailash horen twee meren, waarvan een de vorm van een zon heeft en de andere een maansikkel. Ze symboliseren de tegengestelde krachten van zon en maan, maar ook het vrouwelijke en mannelijke, links en rechts, onder en boven, spanning en ontspanning. Shiva, de heer van de yoga, zit met zijn gezicht naar het zuiden op de berg. Hij staat hier symbool voor het bij elkaar brengen van de tegengestelde kwaliteiten, voor eenwording, voor yoga dus. Dit is een van de redenen waarom talloze yogi’s deze berg beklimmen. Bergen zijn van oudsher verwijzingen naar geestelijke verworvenheden en verschillende trappen van zelfoverwinning en rijpheid. Het bereiken van de top vertegenwoordigt het hoogste wat voor een mens is weggelegd. Een berg beklimmen staat voor obstakels overwinnen. Ook staan bergen voor zuiverheid, (hogerop is de lucht schoner), voor het niet blijven hangen in verhalen en oordelen (anders kom je echt niet aan de top), voor concentratie, doorzettingsvermogen en moed.

De Goden wonen niet voor niets boven op de berg.

Zij verpersoonlijken wijsheid en zuiverheid. Zij zijn de helden die de obstakels hebben overwonnen, boven zichzelf zijn uitgestegen en dankzij moed, doorzettingsvermogen en geduld de top bereikten. Ze hebben hun schaduwkanten gezien en doorvoeld. Hierdoor zijn ze compleet geworden, in balans. Wie geen berg in de buurt heeft kan de tocht naar de top van de berg op de yoga mat maken. In Tadasana, de berghouding, wordt je als een berg. Je staat even stil. Dat klinkt gemakkelijk maar is vaak een grote uitdaging. Die uitdaging zit hem in het feit dat je even stopt met rondrennen, met altijd maar bezig willen zijn, je trekt je terug, als een yogi in een grot. Je ziet het ratelende denken en overwint de obstakels in jezelf. Je komt alles in jezelf onder ogen, ook je schaduwkanten, waardoor je je stabiel en krachtig als een berg gaat voelen. En dan bereik je de top van de berg; je voelt je heel, compleet, in balans. En je beseft dat de goden niet ergens buiten je op een berg wonen maar dat ze in jou aanwezig zijn, met al hun (en dus jouw) wijsheid en zuiverheid.

DE HOUDING:

Tadasana

Zet je voeten dicht bij elkaar op de mat, de grote tenen raken elkaar. Er is een kleine ruimte tussen de hielen. Til je tenen op, spreid ze en zet ze terug op de mat. Verdeel je gewicht over beide voeten. Zorg dat je net zoveel gewicht op de binnenste als buitenste rand van je voeten hebt, en verdeel je gewicht ook tussen de voor -en achterzijde van je voeten. Til je knieschijven op en laat je benen sterk worden, ontspan de bilspieren. Maak lengte vanaf je stuitje naar je kruin. Breng je schouderbladen iets naar elkaar toe, en draai de handpalmen naar voren. Hou het hoofd opgericht en ontspan kaken en ogen. Sluit je ogen en adem nu 10 keer diep in en uit.

Veel succes en stevigheid met deze aardende houding.

Warme groet, Marjan