De tweede nieuwsbrief september 2023

De 2e nieuwsbrief van 2023.

Het is een mooie zomer geweest. De zomer is een tijd van naar buiten gaan en genieten van de natuur. Maar ook gebeurt er iets waar je je misschien niet zo bewust van bent;  je verwerkt ervaringen. In de zomer zwellen en rijpen de vruchten en wordt het zaad gevormd. Zonder dat je er weet van hebt, rijpen in je innerlijk de ervaringen van een heel jaar. Na de zomer blijk je dan tot je eigen verwondering opeens zomaar te putten uit een soort innerlijke bron van kracht. Je bent in staat om iets heel anders aan te pakken of eindelijk ergens een besluit over te nemen. Bij kinderen is dat nog het best zichtbaar: die blijken na een zomervakantie altijd een groeispurt gemaakt te hebben. Ze zijn gegroeid, wijzer en rijper geworden.

Na een tijd van groei komt een tijd van verinnerlijken en verwerken. Het seizoen van de Herfst staat voor de deur (21 september). Hiermee laten we de zomer achter ons en luiden het najaar in. Tijd om balans op te maken. We gaan terug naar vaste routines, we maken meer ruimte om ons terug te trekken en naar binnen te keren. Dit met een aspect van dankbaarheid. Dankbaar voor de oogst, de ervaringen van de afgelopen tijd. Deze balans zie je ook terug in de herfst equinox, waarbij het bijna net zo lang licht is als dat het donker is. Dag en nacht zijn even lang. Hierna verschuift de balans, dan wint het donker het van het licht.

De houding voor de herfst en winter is Balasana. (kindhouding)

Een korte uitleg. Deze houding wordt vaak tussen 2 of meerdere pittige houdingen uitgevoerd, om weer op adem, of tot rust en inkeer te komen. Deze houding verbind je met het kind in jezelf en op die manier met het volledige universum. Bala betekent kind en de houding symboliseert alles wat er is, je vecht niet, je vlucht niet. Je gaat even nergens heen, je hoeft even niets te doen, alleen maar te zijn. Je geeft je over. In de kind houding leer je ook los te laten, je ontspant je lichaam, laat je adem ruimer worden en laat je ego beetje bij beetje los. Je bent één met alles en iedereen.

Het volgende verhaal illustreert dat :
Lang lang geleden leefde een liefdevolle vrouw in een klein dorpje. De vrouw heette Yashoda en was de pleegmoeder van de kleine Krishna (uit “de BhagavadGita”). Op een dag was Krishna weer bezig een handenvol modder in zijn mond te stoppen. Zijn broer Balarama zag dit en rende direct naar moeders toe om haar te waarschuwen. Yashoda pakte Krishna beet en vroeg hem of hij daadwerkelijk modder aan het eten was. Krishna keek haar met grote ogen aan en schudde zijn hoofd. Daarop dwong Yashoda hem zijn mond te openen, zodat hij de modder kon uitspugen. Krishna deed zijn mond open en in plaats van modder trof Yashoda het hele Universum aan. Ze besefte meteen dat Krishna het complete universum niet alleen in zijn mond had, maar dat hij het universum ook was. Hij was één met alles en iedereen. Alles was in hem en hij was in alles, dus een echte Godheid. Nu begreep Yashoda ook dat zij verbonden is met alles en iedereen en dus dat zij ook Goddelijk is. Conclusie: wij zijn allemaal Goddelijk! Yashoda werd zich herinnerd aan iets wat ze altijd diep van binnen al wist. Wij zijn één! Dit vergeten van onze goddelijkheid/eenheid wordt Lila genoemd. Lila zorgt voor een van de grootste paradoxen in de yoga filosofie. We beoefenen yoga zodat we onze goddelijkheid herinneren en tegelijkertijd moeten we dit voldoende vergeten om te kunnen functioneren in de wereld. Krishna liet zien dat hij dit spel beheerste. Hij kon een modder etend kind zijn en tegelijkertijd één zijn met het hele universum.

DE HOUDING:

Ga op je knieën op de mat zitten, breng je knieën op heupbreedte of net iets breder dan dat. De grote tenen raken elkaar. Buig vanuit je heupen op een uitademing voorover en leg je voorhoofd op de grond. Je armen leg je of langs je oren uitgestrekt naar voren of je legt 2 vuisten op elkaar onder je voorhoofd (bij hartklachten of om je hoofd met je hart te verbinden). Blijf in deze houding liggen en adem door. Kom op een inademing weer uit de houding. Bij knie klachten kun je Balasana beter overslaan. Geef je over/ontspan en doe even niets…

Warme groet, Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *