Sarasvati

Hieronder ziet u het Yogacentrum Sarasvati. Gebouwd in 2001 en daarmee ging een grote wens van mij in vervulling. Het gebouw is zo mens- en milieuvriendelijk mogelijk gebouwd in houtskelet. Alle wanden zijn bekleed met leem en in de yogaruimte zit in de leem de wandverwarming; het zorgt voor een, niet droge, comfortabele warmte.
Wie is  Sarasvati?

Sarasvati (Sanskriet: सरस्वती) wordt in de Vedas beschouwd als moedergodin van de stroom, van oorspronkelijk de oer oceaan, het vrouwelijk aspect van schepping, de vruchtbaarheid. Daarna is zij, voornamelijk als Hindoeïstische godheid, de godin van kennis en kunst, muziek en dichtkunst, wijsheid, schrift en literatuur. Want dat alles borrelt als vanzelf op uit het aldoordringend water van de oer oceaan, de bron van alle leven. ‘Sarasvati’ is ook de (een) naam die in de Indusbeschaving aan een aspect van de Maha Devi, (de ‘grote godin’ moeder) werd gegeven, namelijk het beminnelijke, vruchtbare energie gevende aspect (shakti) in tegenstelling tot haar andere uiterste Kali.

De trommel, in dit geval de damaru in zandlopervorm is tevens een symbool van schepping door generatie van trillingen. Het geeft de hartslag van de kosmos aan waaruit alle creatie ontstaat. Shiva Natarasha (dansende Shiva) houdt in één van zijn handen eveneens een damaru. De godheden krijgen ook altijd een rijdier toebedacht dat hun waarde als emotionele drijfkracht het best weergeeft. Sarasvati’s rijdier is een pauw, maar we zien haar ook wel op een zwaan. Soms wordt de naam wel als ‘Saraswati’ uitgesproken, omdat de Indische uitspraak van de labiodentale v tussen onze v en w in ligt.