Raja yoga is één van de 5 klassieke vormen van yoga uit India gebaseerd op de Yogasutra’s van Patanjali. De schrijver/samensteller van deze tekst (Patanjali), zou geleefd hebben rond de 2e eeuw voor Christus. Raja staat voor Koninklijk en yoga voor verenigen of éénwording. Wie deze vorm van yoga beoefend loopt op het Koninklijke pad naar verlichting. Het doel van raja-yoga is om door een volledige beheersing van de geest tot éénwording oftewel yoga te komen en daarmee tot bevrijding.
“yoga-chitta-vritti-nirodhah” Oftewel het “stil leggen van de wervelingen in de geest”.
Het Koninklijk pad bestaat uit de volgende acht geledingen.
- Yama’s (universele waarden)
- Niyama’s (indiviuele waarden)
- Asana’s (lichaamshoudingen)
- Pranayama (beheersing van de levensenergie prana)
- Pratyahara (terugtrekken van de zintuigen)
- Dharana (concentratie)
- Dyana (meditatie)
- Samadhi (verlichting)
Voor wie is deze les?
Bij yogacentrum Sarasvati is deze les voor beginners en gevorderden. De les staat in het teken van kennis maken met Raja yoga. Dit wil zeggen dat er drie vormen van yoga centraal staan. Namelijk Kriya, Hatha en Raja yoga. Kriya yoga is simpel en doeltreffend. Met enige discipline leer je jezelf kennen en probeer je dit te doen met volledige overgaven. Hatha yoga omvat de eerste vijf stappen van het achtvoudig pad van Patanjali (zie hierboven). Bij Raja yoga komen alle stappen aanbod. De lessen worden afgesloten met een ontspanning of meditatie. Er worden ook uitstapjes gemaakt naar Bhakti, Karma, Mantra en Jnana yoga.
Wat doe je in deze les?
De les begint met een ontspanning of meditatie van ongeveer vijf minuten. Daarna volgen kleine oefeningen om het lichaam warm te krijgen. Dit om blessures te voorkomen. We vervolgen de les met de houdingen (asanas). Denk hierbij aan bijvoorbeeld de zonnegroet. De les eindigt met een ontspanning van tien minuten. Sluiten we af met een meditatie, is deze meestal wat langer. Denk hierbij aan vijftien of twintig minuten. Daarna drinken we een kopje thee en eindigen we met theorie en filosofie. De les wordt gegeven door Martijn Wijma.