Nieuwsbrief 3 maart 2024
Het is begin februari als ik begin met deze nieuwsbrief, de tijd tussen de winterzonnewedde (21 dec ) en de lente equinox ( 21 maart ). Het dient als herinnering dat de winter tot een einde komt en de lente om de hoek staat. Het is een tijd van zuivering (“Februe” is latijn voor zuiveren), het land wordt omgeploegd en gereed gemaakt voor het zaaien. En er wordt ook begonnen met de schoonmaak.
Het is een tijd van hoop en verwachting, van nieuwe kansen. Als je om je heen kijkt zie je dat de natuur nog vooral in ruste is, maar toch is er al leven onder de oppervlakte, struiken en bomen krijgen al knopvorming en onder de grond is er al veel gaande, de aarde zit vol levenskracht die aan het wachten is om te ontspruiten. Het is nog niet de tijd om naar buiten te reiken, maar je kan wel ruimte geven aan deze energie. Zorg dat jouw creaties de kans krijgen om te groeien, letterlijk doe je dat door te gaan opruimen, ruimte te maken, te zuiveren en een veilige bedding creëren voor het nieuwe dat gaan komen.
Vergeet niet te rusten, het is nodig dat je uitgerust en opgeladen de lente in kan gaan.
Spiritueel gezien is dit een tijd waarbij je bewust stil staat bij wat je wilt helen, veranderen en uitnodigen in je leven dit jaar. Stilstaan bij de energieverandering die je in de natuur kunt waarnemen helpt je om jezelf wakker te maken en open te stellen voor nieuwe ideeën en inspiratie. Dit is de voorbode van de lente. Het moment om te bedenken welke zaadjes jij wilt planten dit jaar.
DE HOUDING: Vrksasana = boomhouding
Een goede houding die bij dit seizoen past, balans en uitdaging. Het verhaal er achter! Een boom staat stevig in de grond en groeit tot ver in de lucht. Door de lichamelijke balans zal ook je geest stabieler worden en groeien. De boomhouding is een balansoefening bij uitstek, vaak een van de eerste houdingen die je leert als je met yoga begint, omdat ze vrij simpel is en toch veel doet. De boom versterkt je benen en rug, opent je heupen en dijen, verfrist je geest, leert je je centrum te vinden, geaard te raken en te concentreren. Het proces van vallen en opstaan brengt je bovendien geduld, doorzettingsvermogen en nederigheid bij én prikkelt je gevoel voor humor. Het kan ook een meditatieve houding zijn waarbij je dingen los kunt laten en met meer afstand kan kijken en tot nieuwe inzichten kan komen. Het kan heel oplossend werken, zo bezien heeft de boomhouding een zuiverende werking. Balans geeft rust en stilte maar als je je evenwicht niet vindt kan het ook veel losmaken en je frustreren, maar juist door het doen van de boomhouding kun je rust creëren en kun je oude patronen gaan zien en een nieuw evenwicht vinden.
De Yogiboom;
Van oudsher is het bos voor yogi’s een favoriete plek om yoga te beoefenen. De bomen waren hun huis, gaven hun beschutting en een overvloed aan voedsel in de vorm van fruit en noten. Het bos stond ook symbool voor een ongerepte wereld die bevorderlijk was voor contemplatie. Misschien heb je zelf ook wel ervaren dat je stil wordt in een bos, en dat je opgeladen er weer uit komt. De schaduw onder een boom werd beschouwd als de beste plaats waar een student spirituele kennis van een leraar kon ontvangen. Denk aan de boeddha die zijn leerlingen les gaf onder de boom. In vroeger tijden spraken mensen een gebed uit als ze in een bos gingen wonen. Vrij vertaald gaat het als volgt:
“Lieve bomen, kruipende dieren, insecten en andere dieren, neem me alsjeblieft niet kwalijk dat ik een stukje grond neem om mijn hut op te bouwen.”
Het bewoonde bos stond in het Sanskriet bekend als tapovan, of bos van soberheid, een verwijzing naar het leven in eenvoud, vrij van zorgen over materiële bezittingen. In bredere zin verwijst het bos naar de wereld, het geheel waar wij een deel van zijn. In de Bhagavad Gita vergelijkt Krishna de wereld met een Banyanboom met zijn vele takken, waarin alle levensvormen rond kronkelen. Een bos is van vitaal belang voor de gezondheid van de aarde. De boombladeren zijn de longen van de wereld omdat ze zuurstof produceren die we kunnen inademen, terwijl de wortels regenwater vasthouden en erosie voorkomen. De boomhouding geeft ons een prachtige gelegenheid om op de inherente kwaliteiten van een boom te mediteren. De heiligen van India beschouwen verdraagzaamheid (zoals die van een boom) als een vereiste om yoga te bereiken. De boom is zo verdraagzaam dat hij zelfs schaduw geeft aan de houthakker die hem met een bijl komt omkappen. De ware yogi geeft vrijelijk de vruchten van spirituele wijsheid en liefde, net zo edelmoedig als bomen ons schaduw, bloemen, fruit en hout geven. De boomhouding is dus een houding waarin we lichaam, geest en adem doordringen van de kwaliteiten edelmoedigheid, verdraagzaamheid, kracht en evenwicht.
Doe de oefening:
Oefen eventueel bij een muur, als dat helpt. Ook oefenen zonder mat kan helpen je balans te bewaren. Voel je voetzolen op de vloer, zet je heupen recht boven je voeten. Til je tenen op en spreid ze uit, zet ze weer op de grond en verdeel je gewicht gelijkmatig over alle vier de hoeken van beide voeten: de punten van de grote en kleine tenen en de binnen en buitenkanten van je hiel. Stapel vervolgens je gewrichten als het ware op elkaar : knieën boven de enkels, heupen boven de knieën, schouders boven de heupen en oren boven de schouders. Stuur in gedachten wortels door je benen heen naar de grond waarop je staat. Tegelijkertijd beeld je je in dat er een zijden koord aan de kruin van je hoofd zit waaraan je wordt opgetild. Verplaats je gewicht naar je linkerbeen en richt je rechter hiel op. Je tenen blijven op de grond staan. Breng de zool van je rechtervoet naar je linkerenkel en draai je rechterknie naar buiten. Veranker je blik op ongeveer twee meter voor je op de grond.en druk je handpalmen tegen elkaar voor je hart in “namasté” houding. Laat je stuitje los richting de vloer, geef aandacht aan de voorkant van je bekken (neutrale positie). Let op dat je de knie van je standbeen niet op slot zet. Verleng je rug, adem in en strek je armen richting plafond. Ontspan je schouders duw je schouderbladen omlaag naar je rug en blijf enkele langzame ademhalingen in deze houding, ontspan je gezicht. Als je een extra uitdaging zoekt, probeer dan met je ogen dicht in evenwicht te blijven of breng je voet naar de binnenkant van je linkerdijbeen en probeer nog enkele ademhalingen te blijven staan. Kom dan weer langzaam en beheerst terug uit deze boomhouding en blijf enige ademhalingen rustig staan op twee voeten, bouw dan de houding op naar de andere kant. Door yoga houdingen naar beide kanten te doen ontwikkelen de beide hersenhelften zich ook gelijk en brengt het een blijvende balans.
Een bekend yoga gezegde is :
Een boom groeit niet door aan de takken te trekken, maar door de wortels water te geven.
Mooi en vruchtbaar voorjaar gewenst,
Warme groet, Marjan